Faze premergatoare construirii efective :
Achizitionarea terenului.
Doar unde e cazul. In primul rand etapa de achizitie e foarte importante. S-au vazut deja cazuri cand s-au construit case in mijlocul campului si proprietarii sunt foarte stresati de acest lucru.
Ar fi foarte bine ca , chiar in aceasta etapa, sa consultati un arhitect (o consultanta nu costa mult si se deovedeste foarte utila si va scuteste de o gramada de cheltuieli pe urma) si sa va sfatuiti cu el. Sa vedeti daca terenul pe care il vreti se preteaza casei pe care o doriti, daca are acces, daca are utilitati, dimensiuni, vecinatati , etc. In cazul cand una din aceste conditii nu sunt indeplinita , cheltuielile ulterioare cresc exponential (imaginati-va ca trebuie sa va faceti singur drum...cam cat credeti ca o sa va coste?) . Deci aceasta etapa este foarte importanta.
Terenul dumneavoastra este construibil?
Este intravilan sau extravilan ?
In primul rand, trebuie sa faceti o cerere pentru obtinerea unui Certificat de Urbanism.
Certificatul de urbanism este actul de informare prin care se fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic si tehnic al imobilului, caracteristicile zonei in care se gaseste imobilul sau amplasamentul, cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite, precum si lista avizelor si acordurilor necesare in vederea autorizarii executarii lucrarilor de constructii.
In situatii deosebite, emitentul poate cere, suplimentar, elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal sau a unui Plan Urbanistic de Detaliu. (ex: teren extravilan (in afara localitatii), supus regimului agricol, pe care se doreste a se construi - cheltuieli suplmetare)
Daca scopul declarat de solicitant este autorizarea executarii lucrarilor de constructii, iar specificul obiectivului nu se incadreaza in prevederile documentatiilor de urbanism existente aprobate sau daca particularitatile amplasamentului nu permit realizarea investitiei, certificatul se elibereaza cu mentionarea expresa a incompatibilitatilor rezultate, precum si a imposibilitatii eliberarii unei autorizatii de construire (situatia cea mai neplacuta si de aceea e util sa ai un consilier inca de la inceput).
Certificatul de Urbanism se emite pentru:
- autorizarea executiei lucrarilor de constructii si a instalatiilor aferente;
- desfiintarea constructiilor;
- concesionarea de terenuri;
- cereri in justitie;
- alte scopuri.
Pentru obtinerea unui Certificat de Urbanism, aveti nevoie de:
- cerere-tip pentru emiterea certificatului de urbanism, completata cu elementele de identificare ale solicitantului si imobilului, cu precizarea scopului solicitarii actului;
- plan de situatie, eliberat pe suport topografic – vizat de oficiul judetean de cadastru, geodezie si cartografie – la scarile 1:5000 pana la 1:500 (daca se cere);
- documentul de plata a taxei de eliberare a certificatului de urbanism (stabilita de catre emitent conform legii) – copie.
Precizari:
- nu trebuie sa prezentati titlul asupra imobilului sau alt act care sa ateste dreptul de proprietate - Certificatul de Urbanism nu tine loc de autorizatie de construire/desfiintare si nu confera dreptul de a executa lucrari de constructii;
- termenul prevazut de lege pentru eliberarea certificatului de urbanism este de 30 de zile de la data depunerii documentatiei la forurile competente;
- valabilitatea certificatului de urbanism este stabilita de catre emitent;
Sunt considerate terenuri pentru constructii urmatoarele:
- terenuri din interiorul localitatilor, ocupate sau libere de constructii;
- terenuri aparent libere, pentru functiuni urbane de interes public;
- terenuri ce apartin statului sau unitatilor administrativ-teritoriale si se pot concesiona cu sau fara licitatie.
Terenul dumneavoastra trebuie sa fie construibil din punct de vedere tehnic:
- verificarea subsolului (casele vecine au subsol?);
- nivelul apelor freatice;
- existenta utilitatilor publice;
- posibilitatea de racord la canalizare, apa, electricitate, gaz, telefon.
- etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu